Kategoriat
tech

Koirien ja omistajien tekniikkaa

Aktiivisuusmittarit

Omistajat ovat jo ehkä tottuneet käyttämään aktiivisuusranneketta tai älykelloa harjoittelun ja yleisen aktiivisuuden seuraamiseen. Uusimpia keksintöjä ihmisten puolella on suomalainen, paljon julkisuutta saanut Oura-älysormus joka puolestaan mittaa muun muassa unen laatua.

Näistä kokemuksista monelle on herännyt mielenkiinto seurata myös oman koiran liikuntaa ja terveyttä. Koirien aktiivisuusmittari sijoitetaan tyypillisesti kaulupantaan, onhan eläin usein sellaista tottunut pitämään.

Hinta riippuu pitkälti toiminnallisuuksien määrästä riippuen. Yksinkertaisimmillaan aktiivisuuspanta on gps-vastaanotin, joka lähettää liikutut reitit ja tilastot omistajan älylaitteeseen. Näiden hinnat alkavat muutamasta kympistä verkkokaupoissa.

Monipuolisemmat mallit tuottavat jo yhtä yksityiskohtaista dataa kuin ihmistenkin aktiivisuuslaitteet. Niillä voi seurata koiran pulssia, hengitystä ja unen laatua. Laitteissa on myös turvaominaisuuksia kuten hälytys lämpötilan noustessa liian korkeaksi.

Tekniset asusteet ja tossut

Lähtökohtaisesti koirat ovat tottuneet kulkemaan paljain tassuin. Mutta jos lemmikki seuraa omistajaansa esimerkiksi kivikkoisessa maastossa ja liikunta on muutenkin astetta seikkailullisempaa ja vauhdikkaampaa, saattavat tossut olla tarpeen.

Etenkin työ- ja palveluskoirat voivat myös käyttää erilaisia varusteliivejä ja suojaimia. Yksi etenkin kesällä koiran mukavuutta lisäävä keksintö on viilennysliivi. Liivi kostutetaan vedessä ja perustuu haihtumisen aiheuttamaan eli evaporatiiviseen jäähtymiseen.

Koirien ruokinta-automaatit

Uudemmat ruokinta-automaatit mahdollistavat ohjelmoitavan annostelun ajoille jolloin omistaja ei ole paikalla. Ruokinta-aikataulun voi säätää useamman päivän ajaksi.

Luonnollisesti laitteiden kontrollointi on mahdollista myös mobiilisti, sillä ruokintalaitte kuuluu esineiden internettiin. Varmuustoiminto ruokkii koiran myös jos verkko jostain syystä kaatuu.

On myös laitteita jotka yhdistävät lemmikameran ja ruokinta/herkkuautomaatin. Näin koiran kanssa voi olla yhteydessä etänä ja myös seurata ruokailua.